Krivica brez žrtev kot politična razsežnost aisthesis pri Jacquesu Rancièru - Nedoh, Boštjan (Filozofski vestnik, 2016)
Članek se ukvarja s premislekom politične razsežnosti pojma krivice znotraj širšega konceptualnega polja aisthesis pri Jacquesu Rancièru. V nasprotju s humanističnim in postmodernističnim mišljenjem krivice, ki le-to mislita kot neločljivo od podob žrtve, katere ključna poteza je pasivno utrpevanje krivice, in ki je zaradi njene partikularnosti ni mogoče misliti kot univerzalno in politično, za Rancièra krivica predstavlja moment vzpostavitve politike, ki ni vezana na nobeno podobo žrtve. Krivica za Rancièra ni posledica partikularnega naključja, temveč označuje strukturno dejstvo, da politično skupnost kot razcepljeno konstituira nek »del tistih, ki so brez deleža«, ki je celota skupnosti.