Mar mora biti pravica slepa? Izziv podob zakonu - Jay, Martin (Filozofski vestnik, 2016)
Zavezane oči alegorije boginje Pravice v zgodnji modernosti so navadno razlagali kot znak novega poudarka sodniške nepristranskosti, ki je vodila do modernega kulta abstraktne norme v juridičnem pozitivizmu. V tem članku se sprašujemo, kakšna je bila cena zanikanja podob v očeh resnice. V njem proučujemo odgovore, ki jih nakazujejo dela Horkheimerja in Adorna, Derridaja ter nekaterih feminističnih teoretičark. Čeprav priznavamo argumentiranost njihovega nasprotovanja abstraktnim pojmom nepri-stranske pravice, v zaključku ponudimo nekatera opravičila za vsaj začasno ukinitev zmožnosti videti vidne razlike pri uveljavljanju zakona.