Kategorije političnega - Marcos, Jean Pierre (Filozofski vestnik, 2016)
Restitucija poglavitnih filozofemov Clauda Leforta nas je pripeljala do tega, da preizkusimo pertinentnost kategorij “simbolnega” in “imaginarnega”, na kateri se Lefort opira, ko hoče misliti moderno demokracijo. Najprej smo izhajali iz teze, da je mogoče Enemu priznati dejanski simbolni status in ga na ta način ločiti od čistega privida, od gole virtualnosti. V nadaljevanju pa smo pokazali, da v demokraciji ne gre preprosto za izgon imaginarnega inkarnacije, pač pa za to, da izumi svoj spekularni model. Končali pa smo s tem, da smo pokazali, kako je mogoče na podlagi misli Clauda Leforta definirati raziskovalni program, opirajoč se pri tem na vprašanje moderne politične identifikacije.