Totalitarizem danes - Klepec, Peter (Filozofski vestnik, 2016)
Avtorja v njegovem prispevku zanima lefortovska definicija totalitarizma. Lefort je namreč v svojih številnih analizah pokazal, da je totalitarizem moderni pojav, ki je neločljiv od demokracije in ki ga je mogoče razumeti zgolj na ozadju dvoumnosti moderne demokracije. Kljub temu pa se, še zlasti v luči dogodkov zadnjega desetletja, postavlja vprašanje, ali je mogoče dandanes že tudi slaviti njegov zaton? Avtor skozi obravnavo splošno znanega, če že ne kar razvpitega primera Srbije oziroma Jugoslavije pokaže, zakaj Lefort vztraja pri tem, da demokracija ni nikoli varna pred nevarnostjo totalitarizma, tega nenapovedljivega fenomena, ki vselej grozi družbi brez telesa in substance.