Karolinška "Evropa"? Prispevek k zgodovini evropske ideje - Mastnak, Tomaž (Filozofski vestnik, 2016)
Današnje “združevanje Evrope” je med drugim veliko ideološko podjetje. Del tega podjetja je prikrajanje zgodovine političnemu projektu evropskega združevanja, ena plat tega prikrajanja pa je ukoreninjanje Evrope kot politične skupnosti v obdobjih, v katerih ta še ni obstajala. Priljubljen med tovrstnimi ideološkimi konstrukti je tisti, ki postavlja za predhodnika današnje “združene Evrope” karolinško cesarstvo. Na podlagi analize uporabljanja besede Evropa v zgodnjesrednjeveških virih avtor dokazuje, da je govorjenje o obstoju “evropske ideje” v karolinškem obdobju neutemeljeno, še bolj pa prikazovanje karolinškega cesarstva kot “prve Evrope” ali kot “vzora” za današnje “združevanje Evrope”.