Kitajska filozofija: modrost in osvoboditev - Milčinski, Maja (Filozofski vestnik, 2016)
Članek obravnava, problem modrosti in osvoboditve, kot sta bili le-ti družno dosegani in gojeni v azijskem filozofskem in religijskem kontekstu. Konfucij je s svojo filozofijo humanosti (ren) postavil zahtevo po svobodi, ki je vezana na ritual, pravila vedęnja v družbi (li). Šele pravilno razumevanje in prakticiranje lija omogoča samostojno, neodvisno in svobodno življenje, ki je povezano z nenehnim samoizobraževanjem, samooblikovanjem in kultivacijo osebnosti. Za daoista pa vrline, logika in mukotrpna pot do resnice ne vodita v modrost in osvoboditev. Resnica, ki je po Zhuang Ziju čistost in iskrenost najvišje stopnje, je tudi tisto, kar déne dobro.