Telo kot geslo: biometrija in razlastitev telesa - Czeglédy, Nina; Czeglédy, André P. (Filozofski vestnik, 2016)
Trenutna “vojna proti terorizmu” je podprla proizvodnjo že znanih biometričnih tehnologij, pospešila sorodne raziskave in razširila široko rabo njenih naprav. Obenem je v precejšnji meri legitimirala nadaljnji razvoj podobno vsiljivih tehnologij, ki posegajo v nekoč zasebno domeno telesne avtoritete in identitete. Je kodiranje (in posledični proces raztelešenja) v zapleteni zanki med človekom in strojem zgolj prvi člen daljše verige, uvod v nadaljnje dogodke, ali pa morda nova stopnja družbene evolucije, ki nas bo osvobodila omejitev časa, prostora in celo naših lastnih teles? Razprava preučuje premestitev človeškega telesa, do katere pride po zaslugi z informacijsko tehnologijo podprtih tehnik za ugotavljanje istovetnosti in nadzorovanj, ter predstavlja umetnostne interpretacije vmesnika med človekom in strojem.