Behemoth latinus: Adam Ebert, tacitizem in Hobbes - Malcolm, Noel (Filozofski vestnik, 2016)
Članek preučuje zgodovino in pomen latinskega prevoda Hobbesovega Behemotha, ki gaje leta 1708 pripravil Adam Ebert (1653-1735) in shranil v knjižnici pruskega kralja. Ebertaje Hobbes posebno zanimal deloma zato, ker gaje leta 1678 srečal v Londonu, vendar tudi zato, ker je veliko razmišljal o "raggione di stato" in tacitovski teoriji političnega delovanja. Ti njegovi širši interesi so spodbudili tudi občudovanje Cromwella, tako daje Ebert celo hotel prikazati Behemoth kot slavljenje Cromwellovih političnih veščin. Avtor obravnava Eberta kot poznega predstavnika tacitistične tradicije in argumentira, daje Hobbes - četudi je Ebertovo branje Hobbesa bilo v sozvočju z nekaterimi elementi, ki so v Hobbesovi politični misli resnično prisotni - presegel tacitizem in formuliral zelo drugačen pogled na politiko in oblast.