Privajeni v zanikanje - Troha, Tadej (Filozofski vestnik, 2023)
Članek obravnava mehanizme zanikanja podnebnih sprememb. Pri tem izhaja iz opažanja, da proces habituacije zanikanja temelji na procesu, ki je po vsebini ravno nasproten: procesu ponavljajočih se aha-doživetij, torej nenadnih uvidov v realnost podnebne krize. V prvem delu povzame razvoj zadnjih let, ki je svoj simbolni konec doživel na COP 28 v Dubaju, kjer je predsedujoči vpeljal protislovno idejo, da je prehod v trajnostno paradigmo mogoč le s hkratno krepitvijo paradigme fosilnih goriv. V drugem delu članek povzame nekatere ključne poudarke najbrž sploh prvega interdisciplinarnega simpozija o podnebnih sprememebah, ki ga je leta 1975 organizirala Margaret Mead. V navezavi na programski tekst konference avtor najprej razvije osnovni okvir produktivne interakcije med družboslovjem in naravoslovjem, kot si ga je zamišljala Mead, nato pa predstavi družbene posledice dejstva, da je razmerje ostalo neorganizirano – in se je naposled organiziralo samo.