Doživljanje biopolitike: osebna zgodba - Yoshioka, Hiroshi (Filozofski vestnik, 2023)
Avtor razišče napetost med biopolitiko in nekropolitiko skozi tri teme, ki jih je zaznal in so povezane z njegovim življenjem na Japonskem. Najprej preuči preoblikovanje bolnišnic in zdravstvene oskrbe, zlasti za starejše, in sicer na podlagi svoje izkušnje v času materinega umiranja. Sodobna medicina je dosegla velike uspehe pri zdravljenju bolezni, ki so bile nekoč usodne, vendar se je institucionalizirala v kontekstu interesov velikih farmacevtskih podjetij, brez vpogleda v naravno staranje in smrt človeka. Dalje avtor razpravlja o tem, kako je industrijska logika izkrivila ekološki svetovni nazor o parazitizmu in simbiozi, pri čemer se opira na delo svojega spoštovanega prijatelja in parazitologa, profesorja Koichira Fujite, ki je preminil leta 2021. Nazadnje, v zvezi s pandemijo covida-19 avtor trdi, da njen nenaden izbruh ni rezultat nekega novega virusa, temveč katastrofa, ki se je pripravljala desetletja in jo je treba obravnavati kot vojno, ki za orožje uporablja bioinženiring in epidemiologijo, ne pa tankov in bomb.