Oscilacija sodobnih teles med biopolitiko in nekropolitiko: spopad Tanie Bruguera s strukturami moči - Paramana, Katerina (Filozofski vestnik, 2023)
Članek obravnava umetniška dela Tanie Bruguera, 10,148,451 (2019, Tate Modern, VB) in tri različice Tatlinovega šepeta #6 (2009 in 2014, Havana; 2015, Tate Modern). Paramana se sklicuje na nekropolitiko Achilla Mbembeja, »počasno umiranje« Lauren Berlant in biopolitiko Michela Foucaulta ter trdi, da umetniško delo 10,148,451 govori o kolektivnem subjektu ter kritizira sodobno nekropolitiko, medtem ko različice dela Tatlinov šepet #6 naslavljajo posameznike kot politične subjekte ter povežejo panoptični pogled in sodobno biopolitiko. Avtorica z analizo pokaže, da je umetniško delo Tanie Bruguera ustvarjeno tako, da se spoprime s specifičnimi političnimi ekonomijami, v katerih je predstavljeno, z dojemanjem političnosti dela in razlikami, ko je to predstavljeno v različnih političnih ekonomijah, ter s spoznanji, ki jih delo ponuja tem različnim ekonomijam. Dela Tanie Bruguera pogosto dosežejo več kot le lokalne in nacionalne vlade, njeno »simbolno delo z aktivističnimi parametri« pa je presenetljivo učinkovitejše od njenega aktivističnega dela. Bruguerina umetnost zatorej ponuja vpogled v prihodnost telesa v 21. stoletju.