Kapital, logika sveta - Nesbitt, Nick (Filozofski vestnik, 2023)
Kljub njegovi vztrajni tišini v zvezi z Marxovim Kapitalom, bom tu postavil tezo, da je Badiou v treh delih Biti in dogodka dejansko postavil osnove za sodobno logiko kapitalistične družbene formacije. Toda to je storil v obliki abstraktnih konceptov, ki jih moramo šele natančno oceniti z vidika Marxove kritične in formalne reprodukcije kapitalizma v sistematični ekspoziciji, ki obsega tri zvezke Kapitala. Najprej trdim, da ima Badioujevo splošno nezanimanje za logiko kapitalizma v Marxovem Kapitalu posebej močno simptomatično in fantomsko vlogo v seminarju Lacan: antifilozofija 3 iz let 1994-1995. Nato pravim, da je mogoče kljub temu, da Badioujeve Logike svetov sploh ne razpravljajo o logiki pojavljanja kapitalističnih reči (torej blag), Logike vendarle razumeti kot abstrakten prevod in formalizacijo Marxovega Kapitala. S tega vidika bi morali Kapital razumeti preprosto kot sistematičen prikaz logike, ki jo Marx imenuje kapitalistična družbena formacija in bi jo v Badioujevem žargonu lahko poimenovali logika ali znanost pojavnosti reči v kapitalističnem svetu. To pa pomeni nič več in nič manj kot izpostaviti Logike svetov marksovski torziji: demonstrirati, da je tisto, kar Badiou zanemari, dejansko s svojimi specifično formalnimi, konceptualnimi in diskurzivnimi sredstvi že uresničil Marx. To pa je sistematičen in sintetičen prikaz nujnih oblik pojavnosti blag v kapitalistični družbeni formaciji.