Politika perverzije: rasizirana razlika in skupno dobro - Zevnik, Andreja (Filozofski vestnik, 2022)
Ko so v Bristolu junija 2020 protirasistični protestniki prevrnili kip Edwarda Colstona, so politične elite vzdolž celotnega političnega spektra levo-desno, kljub pripoznanju, da kip trgovca s sužnji ne sme imeti svojega mesta v sodobni politiki, pozvale k odločni uveljavitvi zakona in reda. Članek skozi primer Colstonovega kipa raziskuje, kaj nam lahko Lacanova ideja perverzije razkrije glede razmerja moči med političnimi elitami in protirasističnimi protestniki. Uvodoma razpravlja o nemožnosti etike v kontekstu političnega, nato pa se posveti vprašanju užitka in njegove vloge pri ustvarjanju rasiziranega drugega in političnih institucij (ter mitov o belski nadvladi). Če je užitek drugega tisto, kar drugega rasizira kot deviantnega, pa je užitek perverzneža razosebljen užitek, ki naj bi sledil »višjemu dobru«. Na ta način članek trdi, da perverzija razkriva logiko rasnih hierarhij, ki podpirajo in ohranjajo sodobne družbe.