Nekropolitika Achilla Mbembeja: razširjeni esej o knjigi - Gržinić, Marina (Filozofski vestnik, 2022)
Nekropolitika Achilla Mbembeja nas vodi nazaj k njegovemu temeljnemu istoimenskemu besedilu, ki je v angleškem prevodu v Združenih Državah Amerike izšlo leta 2003. Takrat, torej štirideset let po Foucaultovi biopolitiki, je Mbembe na novo teoretiziral biopolitiko z vidika smrti (nekro), kar se je izkazalo za močan konceptualni odmik od zahodne misli. V knjigi, ki z enakim naslovom izide 17 let po izvornem besedilu, ki je pomembno vplivalo na teorijo in prakso filozofije, politike, antropologije, estetike, o nekropolitiki ni izrecno kaj več povedanega. Mbembe predstavi neizčrpno zalogo oblik, načinov in postopkov nekropolitičnega delovanja v sodobnih neoliberalnih globalnih družbah. Zato ni presenetljivo, da se Mbembe sklicuje na teorijo kot obliko, oblika je način, kako na novo definirati vsebino, ali rečeno drugače, »kdo naj živi in kdo mora umreti«, je trenutno le začetek. Pa vendar, kako to poteka v 21. stoletju, kakšne so metodologije in postopki za izvajanje tega osrednjega akta v neoliberalni globalni demokraciji – to je naloga te knjige.