Prelom Arendtove z liberalnim imaginarijem družbe - Kovačič, Gorazd (Filozofski vestnik, 2022)
Članek v prvem delu analizira imaginarij o značilnostih in obliki (civilne) družbe, kot se je razvil v novoveški liberalni politični filozofiji, zlasti pri Johnu Locku in Thomasu Painu. Opira se na sodobne recepcije ključnih avtorjev te filozofske tradicije, in sicer na liberalno recepcijo Johna Keana, ki poudarja teoretsko razmejitev med civilno družbo in državo, na materialistično recepcijo Ellen Meiksins Wood, ki kontekstualizira politične ideje s političnimi boji in razrednimi interesi v času njihovega razvoja, in na Foucaultovo recepcijo, ki se osredotoča na razvoj biopolitične vladnosti. Članek ugotavlja, da si je liberalna tradicija predstavljala (civilno) družbo kot dano sfero, ki se samouravnava in zato ne potrebuje državnega poseganja. Socialno zgodovinska predpostavka tega imaginarija je ekonomska suverenost posameznikov, spregledala pa je razmerja gospostva in izkoriščanja. V drugem delu članek predstavi kritični koncept družbe pri Hannah Arendt. Ta družbe ne razume kot dane totalitete in prostorsko, temveč uporablja ta koncept kot kvalifikator posebnega, osiromašenega načina bivanja in z njim analizira zlasti položaj in perspektivo manjšin.