Časovnost v Badioujevi ontologiji in Veliki logiki - Ličer, Matjaž (Filozofski vestnik, 2022)
Badiou v ontologiji operira s historičnimi situacijami, ki jih identificira z možnostjo spremembe reprezentacijskega režima. Njegova Velika logika podobno operira s spremembami transcendentala, ki so povezane s spremembo sveta, ki ga transcendental določa. Možnost spremembe je na nekaj mestih v ontologiji in logiki implicitno povezana s pojmom časovnosti, ni pa povsem jasno, kaj je z uporabljenim pojmom časovnosti mišljeno. V prispevku skušamo podati operativno ilustracijo pojma časovnosti, ki si ga izposodimo iz fizike, in ki se zdi skladen z Badioujevim miselnim sistemom ter produktiven za njegovo razumevanje. S pomočjo tega pojmovanja časovnosti, ki eksplicitno povezuje urejenost in časovnost (ali pač njeno odsotnost) skušamo na novo osvetliti nekatera mesta Badioujeve ontologije in logike.