O tem, kako je resnični svet končno postal virtualna resničnost - Longo, Anna (Filozofski vestnik, 2022)
Kot pravi David J. Chalmers, je »virtualna resničnost vrsta prave resničnosti, virtualni objekti so pravi objekti, in kar se dogaja v virtualni resničnosti, je zares resnično«. V tem članku bom trdila, da lahko filozofsko hipotezo, po kateri morda živimo v simulaciji, razumemo kot zadnjo in najbolj nihilistično epizodo v seriji pripovedi o resničnih in navideznih svetovih, ki jo je orisal Nietzsche v Somraku malikov. Pokazala bom, da je Nietzschejevo napoved izginotja navideznega sveta dejansko izpolnil prav Chalmers. Njegovo teorijo moramo tako razumeti kot eno od mnogih zgodb, ki jih proizvedemo ljudje, da bi svet uredili v skladu z lastnimi cilji.