Je matematika ontologija? Kritika Badioujeve ontološke razlage teorije množic - Bolz, Roland (Filozofski vestnik, 2020)
Avtor članka kritizira trditev Alaina Badiouja, da je “matematika ontologija”, pri čemer pokaže, da je kljub videzu o nasprotnem Badioujevo prizadevanje povezati teorijo množic in ontologijo problematično. Zato da bi utemeljil to sodbo, avtor raziskuje, kako bi lahko delovala identifikacija matematike z ontologijo. Za to bi bilo treba ontologijo opredeliti na način, da bi bilo nedvomno, kako je lahko teorija množic temeljni prispevek k ontologiji. To je dejansko način, kako ravna Badiou v Biti in dogodku. Avtor pričujočega besedila podrobno analizira Badioujeve opise ontološke problematike in na njeni podlagi pokaže, da teorija množic ni skladna z vlogo, ki ji jo je Badiou namenil. Čeprav so se filozofi, ki so se ukvarjali z vprašanjem biti, nedvomno ukvarjali tudi z vprašanjem enosti in razmerja del-celota, avtor prispevka zatrjuje, da vodi Badioujeva razprava o filozofskih virih prej k mereološkemu pristopu kot k pristopu teorije množic. V sklepu zato avtor zatrdi, da je treba Badioujeve interpretacije nekaterih ključnih rezultatov teorije množic razumeti kot nekakšno analogijo med matematiko, ontologijo in filozofsko antropologijo.