Intervenirajoči vladar: Althusser, Foucault in teorija strategije - Mesing, Dave (Filozofski vestnik, 2020)
Članek uprizori srečanje med Foucaultom in Althusserjem glede vprašanja strategije. Prek zoperstavitve odlomkov iz La Volonté de savoir z nekaterimi Althusserjevimi teksti o Machiavelliju in Leninu, predstaviti alternativo med obema mislecema glede na shemo strateške misli (Foucault) in filozofije strategije (Althusser). Takšna ozka osredotočenost mi omogoča ponuditi delovno definicijo strategije kot anticipacije srečanja, ki modificira, odpravi ali kako drugače spreminja razmerja, ki tvorijo njegovo konjunkturo. Prek uprizoritve srečanja med Foucaultom in Althusserjem predlagam takšno definicijo kot refleksijo besedne zveze »intervencija v konjunkturo« in zaključim z orisom implikacij za teorijo, prakso in disciplino konjunkture.