Teorije modernizma. Politika časa in prostora - Šuvaković, Miško (Filozofski vestnik, 2014)
Avtor raziskuje odnose med različnimi teorijami modernizma. Prikaže (1) obče koncepte modernizma; (2) teorije mednarodnega modernizma, ki je lasten zahodnemu hegemonskemu modernizmu dvajsetega stoletja.; (3) teorije lokalnega (nacionalnega in regionalnega zahodnega) modernizma; (4) revizije koncepta modernosti v sodobnih teorijah globa- lizacije. Te teme so v prvem koraku obravnavane s pomočjo filozofskega razlikovanja med zgodovinsko perspektivo (mednarodni modernizem) in zemljepisno perspektivo (globalna revizija modernizma). Avtor nato razloži estetski univerzalizem ter koncept avtonomije umetnosti, ki je značilna za mednarodni modernizem (Adorno, Greenberg, Argan). Izpostavi preoblikovanje hegemoničnega estetskega univerzalizma v nacionalne modernizme, ki so značilni za lokalne modernizme. Meni, da teorije globalne modernosti izvajajo kritič- no razpravo zahodnega modernizma kot idealnega modela. To kaže, da se univerzalistični zahodni modernizem pojavlja kot eden od mnogih modernizmov glede na kolonialne/po- stkolonialne družbe ter glede na socialistične/postsocialistične družbe.