K predmetno naravnani kritiki politične ekonomije - Kuhar, Lea (Filozofski vestnik, 2019)
V članku raziskujem, kako Marx v svoji kritični teoriji obravnava predmete. Osredotočim se predvsem na vprašanje, kako se njegovo razumevanje predmetov razvija od zgodnejših do poznejših del. V prvem delu analiziram splošno teorijo opredmetenja, ki jo je Marx razvil v Ekonomskih in filozofskih rokopisih 1844 in v Tezah o Feuerbachu. V drugem delu se osredotočim na Grundrisse in Kapital, za katera trdim, da v njih Marx pojmuje kapital kot specifični način družbenega opredmetenja. V zadnjem delu analiziram razliko med predmetom Marxovega znanstvenega diskurza in predmetom Marxovega kritičnega diskurza. Trdim, da je Marxova teorija opredmetenja mogoča zgolj iz pozicije razrednega boja, ki je pozicija znotraj družbene strukture, ki ne more biti opredmetena. To je tudi razlog, zakaj trdim, da Marxova kritična teorija omogoča mišljenje kontingence znotraj na prvi pogled deterministične strukture kapitalističnega produkcijskega načina.