Neustavljivi smrtni gon? - Alfandary, Isabelle (Filozofski vestnik, 2019)
V Freudovi opredelitvi tretje faze teorije gonov je smrtni gon smrti postavljen v središče ekonomije gonov. Konec prevlade načela ugodja in nadvlada smrtnega gona ne ostajata nič manj globoko enigmatična. V svojem članku bi rada obravnavala ravno vprašanje smrti v smrtnem gonu, in sicer tako, da kolikor je le mogoče in kar se da natančno sledim Freudovi hipotezi, ki je postala teza. V svojem članku se bom osredinila na preučitev statusa smrtnega gona znotraj freudovske ekonomije nagonov, zato da bi končno ugotovili pomen smrti – ali vsaj tisto, kar Freud s tem misli – v svoji teoriji gonov.