»Osirotela vnema« … ali: resnica znanja - Bartlett, A.J. (Filozofski vestnik, 2017)
Platonova Apologija ponazarja prizor, ki spominja na Lacanovo intervencijo v Vincennesu, ko protestirajočim študentom zaluča: »režim vas postavlja na ogled« rekoč: »poglej, kako uživajo«. Rezultat bo ta, je dejal, da se boste ponovno vdali gospodarju. V Platonovem primeru so tri, retrospektivno prikazane figure, Meletos, Anitos in Likon, pesnik-učitelj, poslovnež-politik in govorec v imenu zakona in s tem države kot take, obtožile Sokrata, da mu je spodletelo uživati na predpisani način. Sokrat je bil obtožen gojenja in prakticiranja nemogoče želje po mišljenju. Misliti pomeni sprijati; iti skozi užitek kot njegovi radikalni nemožnosti. Celotna Platonova problematika v dialogih, kot je ponazorjena v Apologiji, je posvečena premisleku vprašanja vzgojnega sprijanja v nasprotjo z vsepričujočim in določitvenim udejanjenjem pedagoškega užitka. Pričujoči esej izpostavi več točk in povezav ter oriše nekatere posledice za vzgojno misel danes.