Specializacija in integracija dela v industrijskem obratu - Stanojević, Miroslav (Filozofski vestnik, 2016)
Produkcijska delitev dela je porazdelitev različnih fragmentov nekega produkcijskega procesa na različni individue. Tako fragmentirano delo je možno povezovati v enoten produkcijski proces samo s pomočjo — tej fragmentarnosti odgovarjajoče — diferenciacije, koncentracije in centralizacije integrirajoče/upravljalske dejavnosti. Upravljanje industrijskega obrata je posredovanje delovnih operacij — segmentov produkcijske delitve dela. Upravljanje je en pol delitve dela, ki je nadprodukcijsko delitvijo dela kot drugim polom. Produkcijska delitev dela po eni strani, ter uprav-ljalski kontrapunkt te delitve dela po drugi strani, sta pola kvantitativno in kvalitativno neenake delitve dejavnosti v industrijskem obratu. Ta bistveno neenaka delitev dejavnosti v produkcijskem procesu je tista matrica, po kateri se oblikuje upravljalska piramida — oblast v produkcijskem procesu.