Predavanje z dne 23. novembra 2015 - Badiou, Alain (Filozofski vestnik, 2016)
V pričujočem predavanju, ki si je dalo za cilj pojasniti, kaj se je zgodilo 13. novembra v Parizu, je množični umor opredeljen kot eden od simptomov hude bolezni, za katero trpi sodobni svet kot celota, obenem pa so nakazani možni načini zdravljenja te bolezni, pri čemer je množenje podobnih dogodkov v svetu dojeto kot zgolj eden od še posebej nasilnih in spektakularnih simptomov. Izhajajoč iz kratke analize sveta, kot ga vidimo danes, vključujoč množične zločine in vojno, ki jo je napovedala država, se predavanje nato ponovno vrne k sedanji situaciji, ki pa ni opisana taka, kot je, marveč kot taka, kot bi jo morali želeti, to je, kot situacijo, v kateri bi volja in delovanje naredila, da podobni simptomi izginejo. V sklepnem delu predavanje nakaže drugačno misel, tako, ki se ogne pastem tako oblikovanja javnega mnenja kot tudi reaktivni usmeritvi države. Taka misel je osredinjena na pogoje vrnitve politike, natančneje, vrnitve emancipatorne politike, torej tiste politike, ki zavrača svojo umestitev znotraj okvirov sveta, kot je bil opisan na začetku predavanja.