Politika abstrakcije: komunizem in filozofija - Toscano, Alberto (Filozofski vestnik, 2016)
Kaj naj bi pomenilo biti komunist v filozofiji ali obravnavati komunizem kot filozofsko idejo? Za obrekovalce komunizma je to škandal ali anahronizem, takšno vprašanje pa verjetno ne bi bilo dobro sprejeto niti pri njegovih relativno redko posejanih in blokiranih borcih, ki bi spekulativno abstrakcijo lahko imeli za nemesis konkretne politike. Ta esej skuša postaviti v ospredje tisto, kar bi rad imenoval politika abstrakcije – kar nakazuje tako politične boje glede konceptualne definicije komunizma kot pogosto polemično karakterizacijo komunizma kot abstraktne politike –, da bi premislili način, na katerega je filozofija ujeta v sam vznik ideje komunizma. Komunizem se razvije tako iz filozofije kot zoper njo. Premisliti idejo komunizma danes pomeni tudi premisliti to dvojno gibanje imanence in separacije, dediščine in zavrnitve.