Avantgarda in medijske umetnosti - Carter, Curtis L. (Filozofski vestnik, 2016)
Avantgarda je služila kot dejavnik spremembe v umetnostih in posledično v estetiki dvajsetega stoletja in tudi prej. Kot pomembna sila v razvoju umetnosti v dvajsetem stoletju in po njem, je avantgarda delovala v dveh različnih vlogah: da bi kritizirala in poskušala odstraniti tradicionalne umetnosti in da bi ustvarila novo umetnost skozi inovacijo. V njenem iskanju novega in prikazovanju starega kot zastarelega, obstaja vzporednica z ostalim razvojem v proizvodnji industrijskega blaga in mode. Pojav elektronskih medijskih umetnosti naznačuje začetek novih možnosti za avantgardno umetnost. Kot sestavni del človeškega uma, utemeljen v človeški naravi, bo avantgarda ostala dejavnik v prihodnosti umetnosti, neodvisno od njene lastne usode.