Raztelešenje politike in oblikovanje političnega prostora: preizpraševanje Lefortovega pojmovanja demokracije - Mastnak, Tomaž (Filozofski vestnik, 2016)
Avtor obravnava Lefortovo pojmovanje demokracije v širšem zgodovinskem kontekstu. Opozarja, da se konceptualiziranje pojma države ujema z naravo demokratične oblasti, kakor jo je opredelil Lefort, ki pa ne govori o razmerju med invencijo države in demokratično invencijo. Lefortova pozornost je namenjena odstranitvi kraljevega telesa kot nujnemu pogoju raztelešenja oblasti in vznika demokratične družbe kot družbe brez telesa. Avtor pa dokazuje, da za raztelešenje oblasti ni bila nič manj pomembna kriza republikanskih političnih idej. Lefort, nasprotno, interpretira demokracijo kot republikansko. Zanemarja tudi preučevanje političnih strank, čeprav je njihov nastop povzročil razpad političnega telesa in oblikovanje političnega prostora. Pojem političnega prostora, ki ga pri Lefortu težko najdemo, je nujni pogoj za možnost govorjenja o mestu oblasti in potemtakem tudi o demokratični reprezentaciji oblasti kot praznega mesta.