Renesančni platonizem in oblikovanje moderne znanosti - Škamperle, Igor (Filozofski vestnik, 2016)
Razprava obravnava obuditev platonizma v renesansi in njegov vpliv na oblikovanje moderne znanosti, predvsem na področju kozmologije. Poudarek eseja je na znameniti polemični razpravi, ki se je leta 1619 sprožila med Keplerjem in Fluddom. Pomembna razlika med njima leži v različnem odnosu do matematike in znanstvene metodologije. Ta ostaja pri Fluddu kvalitativna in se opira na hermetično-novoplatonski pogled na svet. Kepler v naravoslovno znanost uvaja kvantitativni, meritveni in eksperimentalni kriterij. To je bil pristop, ki je omogočil razvoj moderne znanosti, vendar avtor opozarja, da je tudi Keplerjev epistemološki prelom izhajal iz platonizma in platonsko razumljene matematike kot intencionalne strukture univerzuma.