Živali kot konflikti - Liponik, Vesna (Filozofski vestnik, 2025)
S pomočjo dveh absolutnih protijedrskih klasik vseh časov, novel Godzilla (1955) in Godzilla Raids Again (1955) avtorja Shigeruja Kayame, skušamo razmišljati ne le, kot je običajno, o živalih v konfliktih, ampak se osredotočimo na možnosti, ki jih omogoča razmišljanje o živalih kot konfliktih. Godzilla ni le jedrska alegorija in kot taka poosebitev, utelešenje konflikta, temveč tudi ≫alegorija≪ živalskega upora, utelešenje drugega, bolj temeljnega konflikta z vsemi njegovimi nujno (ne)alegoričnimi implikacijami. Naš namen je podrobneje raziskati ta vidik Godzille v kontekstu nedavnih razprav v filozofiji živali, ki se nanašajo na koncept živalskega upora in nadalje preučiti odnos med viktimizacijo in uporom živali ter tako osvetliti nov pojav: živali kot odrešiteljice.