Interval in dogodek: sedanjost kot vmesni čas pri Gillesu Deleuzu in Alainu Badiouju - Quent, Marcus (Filozofski vestnik, 2024)
Ali živimo v »vmesnem času«? Če je tako, kaj pomeni biti »sodobnik« takega časa? Članek raziskuje časovno-filozofsko operacijo, povezano s poimenovanjem »vmesnega časa«, izhajajoč iz njenega doslednega pojavljanja v različnih obdobjih. Preučuje funkcijo, ki jo ta operacija prevzema pri mišljenju časa, oz. specifično konstrukcijo časa, ki jo vzpostavlja. S poudarkom na delovanju intervalle pri Alainu Badiouju in entre-temps pri Gillesu Deleuzu obravnavamo dva nasprotujoča si odnosa do sedanjosti, ki ju izraža pojem »vmesnega časa«. Članek pokaže, da pri obeh filozofih vmesnost zavzema ključno mesto v njuni filozofski konstrukciji časa – vendar v obratni obliki. Razprava o tem kontrastnem načinu nato pripelje do končnega vprašanja, ali obstaja nekaj takega kot temeljna vmesnost, ki se kaže skozi vse čase in pripada času kot takemu.