Ples z družbeno smrtjo: nekropolitika uprizarjanja afro-slovenstva - Rudder, Adam (Filozofski vestnik, 2023)
Slovenci afriškega porekla se znajdejo v kalkulaciji biomoči. To kaže na negotovost življenja (ali mesa), ki velja za manj »vredno«. Smo v zgodovinskem trenutku, v katerem afropesimizem ponuja »realističen« vpogled v preteklost in prihodnost Črnskosti v okvirih belih supremacističnih kontekstov Zahoda, in sicer skoraj izključno zaradi obsežnosti sistemskega nasilja, ki ga je pretrpelo »Črnsko meso«. V luči te konkretne politične nujnosti obstaja zelo resnična potreba po varnosti, ki jo je kratkoročno mogoče najbolje doseči s koncepti, kot sta identiteta in avtentičnost. Vendar pa afro-slovenski načini življenja zavračajo prioritete, ki jih prek standardizacije evronormalizacijskih biopolitičnih praks spodbuja »napredek«, s tem pa se izmuznejo kategorijam, ki jih silijo v omejeno obliko obstoja. Ta analiza se osredotoča na afro-slovensko vztrajanje pri drugačnem načinu življenja kot obliki upora proti tiraniji linearnih progresivnih subjektivitet, ne da bi pri tem zavračalo odgovornost za potrebo po neposrednem soočenju s problematiko rase in rasizma.