Matematična znanost o biti - Germek, Magdalena (Filozofski vestnik, 2023)
V pričujočem besedilu smo pokazali, da je v Badioujevi filozofiji pomembno razumeti enačbo matematike in ontologije ob upoštevanju nujne povezave med racionalnim materializmom in ontološkim realizmom. Samo tako lahko zares razumemo Badioujevo temeljno tezo, da je isto misliti in biti. Filozofija ni ontologija in ni procedura resnice, temveč je misel, ki nastaja v pogojevanju z generičnimi mišljenji vseh štirih postopkov resnice (umetnosti, politike, znanosti in ljubezni), kar pa ne pomeni, da ne more govoriti v imenu resnic in ontologije.