Perverzna utajitev in retorika konca - Zupančič, Alenka (Filozofski vestnik, 2023)
Klasična formula utajitve, ki jo je podal Octave Mannoni – »saj vem, pa vendar« –, v današnjem družbenem kontekstu doživlja zanimive in daljnosežne permutacije. Ko gre za soočanje in (ne)odzivanje na različne krize, običajno prst usmerimo v zanikovalce in njihova »iracionalna« prepričanja. A precej bolj pogosta in družbeno problematična je drža, ki v isti gesti združuje polno pripoznanje in zanikanje. Še več, vednost o problemu ne gre le z roko v roki z ignoranco, temveč jo sploh šele omogoča. Ko rečemo »dobro vemo, da«, nam to omogoča spregled realnega vednosti. Utajitev tako doživi dvojni perverzni obrat, ki je osrednji fokus analize v tem prispevku.