P. Sebastian Ertel in njegova duhovna dela - Fiala, Martin (De musica disserenda, 2017)
Štajerski oz. zgornjeavstrijski skladatelj Sebastian Ertel (ok. 1550/60, Mariazell – 13. 7. 1618, Garsten) je v literaturi prisoten le s kratkimi biografskimi podatki in kritičnim katalogom, ki pa ostaja nepopoln. Kljub temu pa je ta skladatelj na Štajerskem in v Zgornji Avstriji zelo znan. Zapustil je obsežno zbirko duhovnih skladb iz časa med 1611 in 1617, ki pa večinoma doslej še niso bile temeljito analizirane. Z izjemo ene tiskane orgelske skladbe in nekaj zasebnih »prepisov« glasbeniki danes nimajo na voljo izvedbenega gradiva Ertlovih del. Prispevek odgovarja na vprašanji, kdo je bil benediktinski oče Sebastian Ertel in kaj ga povezuje s slavno leta 1615 tiskano antologijo Parnassus musicus Ferdinandaeus.