Zbirka Georga Knoffa v Gdansku: opazke o zbiranju in širjenju glasbenih tiskov - Gancarczyk, Paweł (De musica disserenda, 2015)
Georg Knoff, patricij iz mesta Gdansk, je proti koncu 16. stoletja ustvaril zbirko 267 glasbenih tiskov večinoma beneškega izvora. Avtor te razprave predvideva, da je Knoff glasbene tiske pridobival po poti neposrednih stikov z Benetkami. Zbirka očitno ni bila namenjena izvajanju glasbe, temveč bolj izrazu Knoffovega družbenega položaja.