Tuji glasbeniki na transilvanskem dvoru Sigismunda Bathoryja - Király, Peter (De musica disserenda, 2017)
Transilvanski princ Sigismund Báthory (1572–1613), ki mu je bilo med 1590 in 1599 posvečenih pet beneških glasbenih tiskov, je imel v svoji službi številne tuje glasbenike. Veliko je bilo Italijanov, a tudi nekaj Nemcev in Poljakov. Trenutno je znanih ducat imen italijanskih glasbenikov, med katerimi je tudi skladatelj in urednik Giovanni Battista Mosto iz italijanskega Vidma ter organist in skladatelj Antonio Romanini iz Benetk. Zaposlitve njegovih tujih glasbenikov kažejo značilnosti, ki so vidne v poznejšem glasbenem življenju na transilvanskih dvorih v 17. stoletju in na nekaterih dvorih madžarskih aristokratskih družin.