Geomorfološke enote na kraškem območju Arcos-Pains, Minas gerais, Brazilija - Timo, Mariana Barbosa; Panisset Travassos, Luiz Eduardo (Acta Carsologica, 2023)
Kraško območje Arcos-Pains meri približno 850 km2, tvorijo pa ga masivne karbonatne kamnine, v katerih je več sto jam, spodmolov in brezen. Na območju je veliko najdišč fosilov, najti je mogoče tudi jamske slikarije in druge arheološke ostanke. Za kras so značilni ruševnata pokrajina z denudiranimi jamami in neprekinjeni ali osamljeni izdanki razpokanih in močno zakraselih karbonatov. Med temi so uravnana območja z vrtačami, uvalami, požiralniki in slepimi dolinami. Kraška morfologija odraža pretekle hidrološke in paleoklimatske razmere, pri čemer na vodne tokove pomembno vpliva tudi neotektonika. Na območju je mogoče opaziti štiri geomorfološke enote, vsaka ima specifične značilnosti. Območje je izjemen primer brazilskega tropskega krasa in eno najpomembnejših brazilskih nahajališč apnenca in dolomita. Zato lahko razmejitev njegovih geomorfoloških enot olajša razumevanje speleološke dediščine in usmerja strateške odločitve za trajnostno rabo.