Archduke Ludwig Salvator and Leptodirus Hohenwarti from Postojnska jama - Mader, Brigitta (Acta Carsologica, 2016)
Avtor predstavi zgodovinski preparat hroščka Leptodirus hohenwarti Schmidt, ki je bil nedavno najden v hiši Evgenija Sforze (1820-1894) v Toskani. Dejstvo, da je bil Sforza tutor in spremljevalec avstrijskega nadvojvode in naravoslovca Ludvika Salvatorja (1847-1915), navaja avtorico na domnevo, da je ta drobnovratnik v zvezi z njegovimi naravoslovnimi zbirkami. Hroščka naj bi Ludvik Salvator domnevno dobil v Postojni 1863, ko je v spremstvu Evgenija Sforze prvič obiskal Postojnsko jamo. The author presents a historic preparation of a Leptodirus hohenwarti Schmidt recently found in the house of Eugenio Sforza (1820-1894) in Toscana.Because of the fact that Sforza has been the tutor and equerry of the Austrian Archduke and natural scientist Ludwig Salvator (1847-1915) a connection is presumed between Ludwig Salvator’s natural history collections and the Leptodirus-specimen, which was in the author’s opinion acquired in Postojna in 1863 on the occasion of Ludwig Salvator’s first visit to the caves, accompagnied by Eugenio Sforza.