Screening for Culturable Microorganisms from Cave Environments (Slovenia) - Mulec, Janez; Zalar, Polona; Zupan Hajna, Nadja; Rupik, Maja (Acta Carsologica, 2016)
V vzorcih iz treh različnih jam smo proučevali mikroorganizme, ki jih lahko gojimo v laboratorijskih razmerah. V jami Pečina v Borštu smo prisotnost mikroorganizmov proučevali v preperelem apnencu, jamskem srebru in v jamski ponvici, kjer se na površini velikokrat pojavljajo kalcitne ploščice; v Martinski jami v preperelem apnencu, v Snežni jami na Raduhi pa kalcitno jamsko mleko. Podatki o številu mikroorganizmov so bili v nekaterih primerih dopolnjeni πe z identifikacijo širše skupine ali rodu. Rezultati kažejo, da so poleg še nekaterih drugih bakterijskih in glivnih taksonov fluorescentne pseudomonade prevladujoči mikroorganizmi. Various microenvironments in three different caves were screened for the presence of indigenous culturable microorganisms: extremely weathered limestone in Pečina v Borštu and Martinska jama, cave silver and calcite rafts on the surface of subterranean ponds in Pečina v Borštu and calcite moonmilk speleotheme in Snežna jama of Raduha mountain. The counts of viable cells collected are supplemented with laboratory data necessary to establish genus or wider taxonomic group level identity of isolates. Besides other bacterial and fungal groups flourescent pseudomonads are prevailing among isolates.