O vodni bilanci kraških polj: primer Planinskega polja (Slovenija) - Mayaud, Cyril; Kogovšek, Blaž; Gabrovšek, Franci; Blatnik, Matej; Petrič, Metka; Ravbar, Nataša (Acta Carsologica, 2023)
Kraška polja so kotanje z ravnim dnom v poplavnem nivoju podzemne vode. Gladina vode ob poplavah na kraških poljih se redno zviša za več metrov, poplave pa lahko trajajo več mesecev in pri tem povzročajo škodo na infrastrukturi. Napovedovanje najvišje možne višine gladine vode ob poplavah temelji na dobri oceni vodne vsebnosti kraških polj, kar pa je v praksi težko izvedljivo, saj natančna meritev vseh dotokov in odtokov največkrat ni mogoča. V tem članku rešujemo problem vodne vsebnosti na primeru polja na Dinarskem krasu, kjer smo vzpostavili mrežo zveznih opazovanj vodnega nivoja na polju in v okoliških jamah. Z združevanjem visoko ločljivih lidarskih podatkov ter časovnih nizov vodnih nivojev in dotokov glavnih izvirov smo dobili časovne nize spreminjanja količine na polju uskladiščene vode in oceno vodne vsebnosti polja. Najvišje vrednosti skupnega dotoka v opazovanem obdobju so bile med 140 m3/s in 150 m3/s, od tega tretjino zajema dotok iz nemerjenih virov. Pomembno količino k dotoku in odtoku prispevajo estavele ob severozahodnem robu polja, kjer pretokov ne moremo meriti. Ocenili smo tudi pomen neposrednega dotoka ob intenzivnih padavinah. Skupni odtok s polja ocenjujemo med 65 m3/s in 75 m3/s. Izračunane časovne nize dotoka in odtoka smo uporabili kot vhodni podatek v numeričnem modelu, ki simulira poplavno dinamiko na polju in v jamah vodonosnika ob njem. Rezultati modela se dobro ujemajo z merjenimi nivoji v jamah in na polju ter potrjujejo ugotovljeno vodno vsebnost polja in konceptualni hidrogeološki model. V delu smo prikazali uporabnost združevanja meritev vodostajev z visoko ločljivimi lidarskimi podatki pri poplavnih študijah na Krasu, še posebej na območjih, kjer so dotoki in odtoki slabo določljivi. Predstavili smo še smernice pri vzpostavitvi merilne mreže, kadar je število merilnih mest zaradi finančnih ali drugih ovir omejeno.