Razlogi za obnovo cest v luči latinskih napisov na miljnikih - Ehmig, Ulrike (Arheološki vestnik, 2021)
V nasprotju s prejšnjimi študijami, v katerih so bili miljniki obravnavani predvsem kot natančen vir za datiranje titulatur rimskih cesarjev in za preučevanje njihove gradbene dejavnosti, pa tudi vir za rekonstrukcijo cestnega omrežja, je avtorica podatke z miljnikov uporabila za primerjalno analizo na višji ravni. Namenom njene raziskave je ustrezalo 250 latinskih napisov na analiziranih miljnikih, pri tem pa se je osredotočila zlasti na izraze, ki navajajo razloge za obnovo cest. Izluščila je številne epigrafske formulacije v splošni rabi (“epigraphic ha- bit”) – formulacije v napisih na miljnikih, njihove datacije in posamezni ukrepi, ki so bili sprejeti po nastali škodi, se namreč razlikujejo od območja do območja. Rezultati analize so predstavljeni v obliki obsežnih seznamov.