Ženske, ovce in tekstil: družbeni pomen jagod v obliki ovnove glavice v starejši železni dobi na Slovenskem - C. Frie, Adrienne (Arheološki vestnik, 2021)
Jagode v obliki ovnove glavice sodijo med dobro znane nakitne predmete dolenjske halštatske kulturne skupine. S 187 doslej odkritimi primerki so na tem območju najpogostejše zoomorfne najdbe, kot je pokazala nedavna analiza. V prispevku je posodobljen seznam tovrstnih jagod in kontekstualiziran njihov pomen v tej kulturni skupini. Predstavljeni so argumenti za tezo, da so upodobitve ovac/ovnov v obliki jagod in njihovo pojavljanje v ženskih grobovih povezani z lokalno tekstilno dejavnostjo. Pripisati jim je mogoče vlogo označevalca osebne in ekonomske identitete dolenjskih halštatskodobnih žensk, povezano z izdelovanjem visokokakovostnih tkanin. Poleg tega kaže razprostranjenost teh jagod na mrežo tesnih stikov med najdišči na zahodnem obrobju teritorija dolenjske železnodobne skupnosti, morda odslikava celo mobilnost žensk med lokalnimi skupnostmi.