Zlat prstan z upodobitvijo Izide na Sothisu v madžarskem Narodnem muzeju - Thomas, Edit B. (Arheološki vestnik, 1968)
Zlat ženski prstan (7,10 g, 24 karatni), najden ob zgornjem toku Tise v k raju Vâsârosnam ény, hranjen v M adžarskem narodnem m uzeju v Budim pešti (sl. 1—3). Locenj in okroglo ležišče za okrasni vložek sta iztolčena iz enega kosa zlate plo[1]čevine. Reliefno okrašen vložek je položen na ležišče, čigar širši robovi so — zavihani, upognjeni in zatolčeni — prijeli okrasek, stični rob obeh je bil zakrit s prilotano zlato žico. U podobljena je na drvečem psu Sothisu sedeča Izis s krono iz b rstja n a glavi, z desnico n a krilu, z levico dviga sončni kolut, oblečena je v dolg hiton in ogrnjena s plaščem (sl. 4—5). A vtorica rekapitulira nekatere značilnosti Izidinega kulta z nam enom , da bi upodobljeno sceno vsebinsko po[1]jasnila. Izis predstavlja sončno svetlobo in je zaščitnica življenja. Sothis pred stav lja zvezdo Sirius. Ko ta 19. ju lija vzide, nastopi egiptovsko Novo leto in Nil začne preplavljati deželo. Legende razlagajo to dogajanje kot poroko med Izido (zemljo) in Ozirisom (vodovjem). V prstanu je torej upodobljen začetek novo[1]letne Nilove poplave, oploditev zemlje-Izide, pričetek novega življenja, novega sonca. Spričo dejstva, da je v D akiji živelo mnogo Sircev — v Siriji je bil kult v rim skem času posebno razširjen — ter spričo dejstva, da leži najdišče približno 100 km severno od D akije v barbariku, vendar ob karavanski poti n a sever, je več kot verjetno, da izvira p rstan od tam. Prejkone ga je prejela v m isterije vpeljana žena, m orda kot novoletno darilo. A nalogije kažejo, da gre za izdelek iz 1. stoletja n. š.