Hadrijan v Meziji - Syme, Ronald (Arheološki vestnik, 1968)
H adrijan je služboval kot tribunus m ilitum v dveh m ezijskih legijah (II A d iu trix in V Macedonica) od le ta 95 do pozne jeseni leta 97. To dejstvo načenja vrsto vprašanj iz vojaške in adm inistrativne zgodovine. Prvič, kolikšno je bilo število legij v obeh Mezijah. P redpostaviti moramo, da jih je bilo m ed 93 in 100 pet. Drugič, v kateri od obeh Mezij so bile stacionirane tri, v kateri dve legiji. Odločilna pri tem je ugotovitev, dokod je v tem času Moesia superior segala. Tretjič, garnizijski m esti obeh legij, ki sta prišli poslednji v provinco, nam reč II A diutrix in IV Flavia. Č eprav je še mnogo negotovosti, kažejo različni indici, da je bila II A d iu trix vsekakor v Meziji superior. D alje, določitev konsularnih legatov. Tribuni služijo navadno v provincah, ki jih u p rav ljajo njihovi sorodniki. S tega vidika zaslužita našo posebno pozornost M. U lpius Traianus in Ser. Iulius Servianus (ki se je poročil s H adrijanovo sestro). Eden od n jiju ali oba sta u p rav ljala Mezijo proti koncu Domicijanove vlade. M orda pom aga še m ajhen indic. V ojak legije XV Apollinaris, M. Ulpius Dasius, je um rl v K arnuntu star 40 let po 20 letih službe (CIL III. 4491). Doma je iz Sir[1]m ija, ki je spadal med leti 86 in 106 verjetno v Mezijo superior. M orda je prejel ime in državljanstvo od T rajan a samega, ki je okoli leta 95 upravljal provinco. Ni p a gotovo, če so v tem času legijski rek ru ti prejem ali gentiino ime po guver[1]nerjih, ki so jih vpoklicali.