Lovske radosti na celejanskih poljanah - Diez, Erna (Arheološki vestnik, 1975)
Dvema noriškima lovskima reliefoma, ki ju je objavil A. Schober v Österr. Jahreshefte 37/1948 pod naslovom »Norische Jagdreliefs«, dodaja avtorica tretjega, ki ga je A. Schober spregledal. Relief, ki ga navajata že Muchar v Geschichte des Herzogthums Steiermark Bd. 1 in Orožen v Das Bisthum und die Diözese Lavant T. 4, je iz Laškega, kjer je vzidan v kaplaniji (Aškerčev trg 2). Predstavlja lovsko sceno v naravi, in sicer moža, oblečenega v tuniko in sagum, ki drži na vrvi psa, nekakega predhodnika današnjega braka (Muchar je mislil, da bi utegnil biti tudi medved, Orožen pa govori o živali, podobni merjascu). Relief je gotovo del nagrobnega spomenika bogatega gospoda, prijatelja lova. Zaradi oblike moške glave bi relief težko datirali pred 3. stoletie.