Delavnica terre sigillate v Gorsiu - Banki, Zsuzsanna (Arheološki vestnik, 1975)
Izkopavanja v Gorsiju so odkrila novo provincialno delavnico terre sigillate. Lončarska četrt je bila na prostoru med obema vojaškima taboriščema in sicer nekoliko severneje od 2. taborišča (sl. 1). Najdenih je bilo več peči, ki so služile žganju različnih lončarskih izdelkov. Na delavnico terre sigillate kažejo vodnjak (sl. 2—3) in odlomki kalupov. Motivi, ki se pojavljajo na njih, so zbrani na tabli 1. Tabla 2 kaže odlomke kalupov. Doslej nismo našli posod, ki bi bile identične z našimi odlitki, pač pa vidimo motive, ki so na teh odlitkih, v drugačni sestavi na mnogih posodah iz terre sigillate, kot kaže tabla 1, 1—7. Ostali odlomki (tabla 3, 8—10, 12) so pečateni kosi domače keramike, na katerih so motivi, znani iz zapadne terre sigillale, upodobljeni v negativu. Skleda na tabli 4 ilustrira nasprotni primer, namreč reliefno upodobljene motive, znane v domačinski pečatni keramični industriji. Domnevna delavnica naj bi delovala od druge tretjine 2. stoletja do markomanskih vojn. Na delavnico je vplival producent RESATVS oziroma njegov krog, bodisi da je naša delavnica producirala v indirektni povezavi z njim, bodisi da je bila v direktni zvezi z delavnicami v Akvinku. Trgovina ji je omogočala, da je motivni zaklad zapadne terre sigillate uporabljala v lokalni produkciji.