Zgodnjekrščanski napis iz Rima - Alfoldy, Geza (Arheološki vestnik, 1977)
Izčrpno obravnani grški napis izvira iz Rima, hrani ga muzej v Palermu. V nasprotju z interpretacijo in čitanjem, ki ga je predložila M. T. Manni Piraino, ki je menila, da gre v tem nagrobnem besedilu za dve osebi, meni avtor, da gre le za eno osebo. Potetas (morda Potitus?), čigar datum smrti je izražen nenavadno precizno, je umrl star osem let 10. avgusta, v soboto, na 19. lunin dan. Spomenik spada v serijo pretežno krščanskih »luna-napisov«, v katerih je datum podan tudi z luninim dnevom, ki se šteje od zadnje polne lune dalje. Večina teh napisov spada v 4. in 5. stoletje. Zgoraj obravnavani je med njimi prvi napisan v grščini; vsi doslej poznani so namreč v latinščini, razen enega, katerega latinsko besedilo je pisano z grškimi črkami. Navedeni koledarski dan sovpada z dnevom v tednu in z dnevom lune ali leta 491 ali 586 ali 681. Po analogijah z ostalimi ’luna-napisi’ spada napis v leto 491.