Viri principales v epigrafskih tekstih iz Lepcis Magne - Kotula, Tadeusz (Arheološki vestnik, 1977)
Epiteton vir principalis se skupaj z nekaterimi superlativi pojavlja na treh napisih, posvečenih uglednim osebnostim iz 4. stoletja kolonije Lepcis Magna (IRT 564.567.595). Avtor proučuje tekste s socialnopolitičnega vidika. Oznaka se na napisih kot v juridičnih in literarnih virih pojavlja od konca 2. stoletja in ima sprva zgolj počastilni pomen, ne da bi hotela označevati konkretno municipalno funkcijo. Nadaljnji razvoj mestne dmžbe pa je v kasni antiki vodil k temu, da so postajali principales določena socialna skupina in bili ločeni od mestnega svéta (ordo decurionum) kot privilegirana elita. V teku procesa nadaljnje selekcije je dokumentiran primus principalis, ki jim načeluje in ki je v vladarskih konstitucijah označen kot primus curiae. Na napisih iz Lepcis Magne lahko opazujemo, kako lokalni viri principales napredujejo na socialni lestvici. Zase monopolizirajo najvišje funkcije in jih predajajo naslednikom v okviru svojske dinastične politike (IRT 564.595). Častni naziv primus principalis v afriških epigrafskih tekstih ni potrjen; vendar opozarja avtor na Amijana Marcelina (XVIII 6.4) za leto 363, kjer omenja v mestu Lepcis osebo, ki je bila ordinis sui primas; dalje, analizira najdaljši lepcitanski napis, posvečen uglednemu municipalnemu članu iz 3. stoletja, ki je z izjemnim nazivom distingviran kot o(ptimus) o(rdinis) n(ostri) v(ir) (IRT 601); dalje, vzporeja napis št. 567 (prim. 568), posvečen tretjemu viru principalis te kolonije, s tekstom iz mesta Hispella v Umbriji (CIL XI 5283), kjer je dokumentiran primus principalis. Primerjava političnih karier obeh predstavnikov, ki sta se povzpela v vrh municipalne hierarhije — oba sta postala kuratorja rei publicae in oba svečenika province — ponazarja genezo te institucije, ki jo avtor prikaže z gornjo analizo. Pokaže se, da lahko v tem severno-afriškem mestu opazujemo nastanek častne funkcije, ki je v municipalnoupravnem okviru v teku razvoja začela predstavljati vrhovno monarhično in absolutistično oblast kasne antike.