Prefektura Urbis Kvinta Lollija Urbika ter Apulej, Apologia 2—3 - Vidman, Ladislav (Arheološki vestnik, 1977)
Q. Lollius Urbicus naj bi kot prefekt mesta Rima deloval 14 let (146—160). Ker vzbuja dolgotrajnost njegovega službovanja sum in jo strokovnjaki navadno izpodbijajo — vita Pii spričuje, da guvernerji pod Antoninem Pijem niso služili tako dolgo — je avtor vse zadevne elemente kritično pretresel. Med temi je pomembno zlasti Apulejevo pričevanje, ki je bilo doslej nezadovoljivo tolmačeno. Analiza pokaže, da je Q. Lolius Urbicus v resnici služboval kot praefectus Urbi polnih 14 let.